Site logo

De volledige Dimsum gids : Wat is het? Hoe eet je het? En welke soorten bestaan er?

Dimsum, een overheerlijk Chinees gerechtje… Zo kent de gemiddelde Belg het toch. Maar wist je dat er meer dan 200 verschillende soorten Dimsums bestaan? Heb je al eens geproefd van Ha Kauw of een Siu Mai? Weet je het niet, dit is pas het topje van de ijsberg.

 

Dimsums zijn gefrituurde of gestoomde kleine hapjes die erg populair zijn in de zuidelijke Chinese keuken. Ze bestaan meestal uit groenten, vlees, vis en rijst en dienen als lichte maaltijd. In België zie je ze vaak voorbij komen als een voorgerecht.

Je kan Dimsum gemakkelijk onderverdelen in gestoomde, gebakken of gefrituurde hapjes. Maar hoe weet je nu welke je moet bestellen als je zin hebt in iets krokant?

We lijsten de verschillende soorten Dimsum even voor je op :

 

Ha Kauw – Gestoomde dimsum met garnaal

Ha Kauw is waarschijnlijk de meest bekende dimsum die een menukaart in het restaurant versiert. Dit pakketje bestaat uit een dun plakkerige en doorzichtig tarwedeeg met een stevige vulling van garnaal. Als je geluk hebt zit er zelfs een HELE garnaal in.

Ha kauw dimsum

Siu Mai – Pakje van garnaal en varkensvlees

Deze dimsum is al even bekend als de vorige. In een kuipje van tarwedeeg vind je een vulling van varkensvlees, fijngehakte garnalen, bamboescheuten, shiitake padestoel en af en toe ook waterkastanjes.

Lust je geen varken? Dan moet je kiezen voor de “ngau siu mai”, deze is gevuld met rundervlees.

Siu Mai dimsum

Cha Siu Bao – Het gestoomde broodje met varkensvlees

De Cha siu bao is alles wat je maar kan hopen. Een lekker en superzacht gestoomd broodje met een zoete nasmaak dat gevuld wordt met een vulling van Kantonees gemarineerd bbq varkensvlees.

Hoe weet je of deze goed gestoomd is? Als je op het broodje tikt moet het een beetje terugveren.

cha siu bao dimsum

Cheung Fan – Gestoomde en gevulde rijstvellen

Deze dimsum vind je terug in 3 verschillende smaken.

  • Met cha siu
  • Met garnalen
  • Met gehakt rundervlees

Met je stokjes pak je gemakkelijk één van de glazige rijstvellen, dip je dit in “zoete” sojasaus om daarna je tanden in een superzacht deegvelletje te zetten.

Cheung Fan dimsum

Lo mai kai – Rijstpakketje, gestoomd en gevuld met kip

 

Dit bewijs maar weer eens dat rijst perfect samengaat met kip, aangevuld met Chinese worst, shiitake en cha siu zorgt dit voor een perfecte hapklare combinatie.

Als je wilt weten hoe je deze zelf kan maken moet je maar eens een kijkje nemen op deze foodblog.

Tip : Laat het lotusblad liggen, dit is vaak slechts een manier om de rijst en kip bij elkaar te houden.

Lo mai kai dimsum

Siu long bao – Dimsum met bouillon

Hoe cool is het wel niet om eerst de bouillon eruit te slurpen met een rietje?

Prik ZEKER niet met je stokje in deze dimsum als hij nog heet is, de kans dat de siu long bao scheurt en de bouillon in het mandje terecht komt in plaats van in je mond is groot.

Siu long bao dimsum

Zijn er nog andere?

Natuurlijk, er zijn tientallen tot zelfs honderden soorten dimsums. Maar in dit artikel hebben we de belangrijkste en meest voorkomende in België even aangehaald.

Ken je nog dimsums die zeker thuishoren in dit lijstje? Aarzel dan niet om even contact met ons op te nemen en dan vullen we dit met plezier aan.

 

We hebben het nu over dimsums gehad, maar wist je dat we ook een artikel over sushi hebben?

Comments

  • No comments yet.
  • Add a comment