Wijn voorproeven. Als je daar niets van kent, is het een noodzakelijk kwaad op restaurant. Je hebt net de moeilijke keuze gemaakte welke wijn je gaat drinken en daarna moet je de wijn proeven en al dan niet goedkeuren. Maar waar je op moet letten, dat weet je niet echt.
Als je dit wil oefenen, kan dat ook van thuis uit. Je probeert dan rustig de kwaliteit en de finesse van de wijn te ontdekken zonder dat er een kelner naast je staat te wachten.
In dit artikel proberen we kort uit te leggen op welke eigenschappen je kan letten bij het proeven van jouw volgende wijn, zodat ook jij binnenkort kennis van zake hebt.
Tenzij je blind moet proeven, is het beste wat je kan doen het etiket bekijken. Het etiket bevat meestal best veel informatie over de wijn. Maar al te vaak vinden we hier de herkomst, alcoholpercentage, etc. Uiteraard zijn er enorm veel verschillen tussen etiketten onderling. Dit hangt vaak af van de klasse of de herkomst van de wijn.
Voor de Europese wijnen geldt steeds dat het kwaliteitsniveau, de herkomst, de inhoud en het alcoholpercentage op het etiket terug te vinden zijn. Wijn uit de zogenaamde nieuwe wijnlanden bevatten meestal de druivensoort waarvn ze gemaakt zijn om het kwaliteitsniveau aan te duiden.
Nadat u het etiket van de fles met al zijn informatie grondig heeft bestudeerd is het tijd om het uitzicht van de wijn te bekijken.
Het eerste aspect waar we naar kijken is uiteraard de kleur van de wijn. Deze vertelt iets over hoe ver de wijn geëvolueerd is. Als we bijvoorbeeld kijken naar rode wijn dan kunnen we stellen dat hoe bruiner getint de rode wijn is, des te ouder hij is. Hoe dieper het rood, hoe jonger. Anderzijds zien we ook bij witte wijn gelijkaardige eigenschappen en veranderingen optreden. Des te geler de witte wijn, des te ouder
Ook de zogenaamde rand van de wijn zegt iets meer over de wijn. Als de rand waterachtig is, dan is de kans groot dat je een iets jongere wijn hebt. Bij de rode wijnen zien we bijvoorbeeld dat wanneer de wijn op dronk is, dat hun rand bruiner of donkerrood is. Naarmate de ouderdom van de rode wijn, zal deze rand echter terug in kleur afnemen en lichter worden.
Bij sommige wijnen voelt u een lichte tinteling op de tong. Dit betekent zeker en vast niet dat je met een slechte wijn te maken heeft, er is simpelweg gewoon koolzuur met de bijhorende belletjes aanwezig. Hierin onderscheiden we vier types:
Als je een wijn tegenkomt die niet helder is, dan wil dat niet meteen zeggen dat er iets mis is met de wijn. Meestal wil dit gewoon zeggen dat de wijn niet gefilterd werd en dat dus nog alle natuurlijke stoffen aanwezig zijn. Als deze helderheid helemaal ver te zoeken is en de wijn eerder troebel is, en bovendien de smaak niet helemaal zit waar hij hoort te zitten, dan is deze wijn vaak slecht bewaard en niet meer drinkbaar.
Naast de uiterlijke kenmerken, zijn er natuurlijk ook kenmerken die we met onze andere zintuigen kunnen waarnemen. Ook het ruiken van de wijn is een belangrijk en veelzeggen proces tijdens het zogenaamde proeven.
Vaak begint men met het walsen van de wijn. We draaien de wijn rond in ons glas en ruiken zo veel makkelijker de aroma’s die vrijkomen.
Bij vele experts en professionele proevers horen we echter dat dit bij een tweede besnuffeling hoort. Hierbij zoeken we naar verschillende factoren:
Nu we het hele proces bijna hebben doorlopen, komen we bij het onderdeel dat voor de meeste mensen het meest aangename is: het proeven van de wijn.
Ook hier is het, net zoals in de vorige stappen, een ware kunst om de smaken en aroma’s te onderscheiden en deze te ontcijferen. Een tip om nog beter te proeven is het opzuigen van een beetje lucht in de mond en vervolgens de wijn te balanceren over de tong. Op deze manier komt de wijn in aanraking met de meer gevoelige delen van de tong en zal de smaak dus intenser zijn en bovendien makkelijker te plaatsen zijn.
De aroma’s worden vaak beschreven -net zoals bij de geur- met een zeer specifiek jargon. We horen maar al te vaak de lengte van de wijn of zijn afdronk terugkomen. Deze twee termen duiden op de periode waarbij de smaak en de aroma’s van de wijn in de mond blijven.
Wanneer je al deze stappen hebt doorlopen kan je voor jezelf een denkbeeldig rapport opstellen en een oordeel vellen. Je kan na de bovenstaande stappen voor jezelf uitmaken of je de wijn goed of slecht vind, of je deze beter nog even had laten liggen of dat je hem te laat geopend hebt, enzovoort.
Over smaken en kleuren kan men echter niet discussieren. Krijg je dus een echte topwijn voorgeschoteld, maar is dat niet jouw ding, dan is het zo. Het proeven van wijn is iets zeer subjectiefs en iedereen neemt smaken op een andere manier waar.
Wij hopen alvast dat we met dit artikel een beetje meer duidelijkheid hebben kunnen scheppen over hoe je als beginner aan de slag kan met het (voor)proeven van de wijn en we zijn ervan overtuigd dat jullie vanaf nu net iets meer kunnen genieten van jullie wijntje als daarvoor.