Site logo

Weet jij wat de duurste koffie wereldwijd is? en waarom deze zo duur is?

Kopi Loewak

Het duurste kopje koffie dat je ter wereld kan bestellen is genaamd ‘Kopi Loewak’, de koffiebonen zelf zijn eigenlijk niet duur, ook de verpakking is niet zo speciaal,… De stevige prijs van 500 dollar per kilo komt vooral door het eigenaardige productieproces.

Loewak

Kopi is Indonesisch voor koffie, Loewak is de naam van een rat- katachtig beestje dat rijpe koffiebessen uit de plantages gaat plukken om ze vervolgens op te eten. Het vruchtvlees van de bessen wordt verteerd, maar de pit blijft intact en passeert het hele darmkanaal. De pitten worden hierna teruggevonden in de ontlasting van de loewak. Ze worden gewassen en gedroogd en vervolgens van hun schil ontdaan. Hierna worden ze licht geroosterd, net als gewone koffiebonen. Kopi loewak heeft blijkbaar een zoete frisse smaak. Deze hangt niet alleen af van de koffiesoort die de loewak gegeten heeft maar ook van de loewak zelf die allemaal net een iets andere smaak aan de koffie geven.

wereld duurste koffie

Lekker toch, zo’n kopi

De drank werd voor het eerst gemaakt door lokale Indonesiërs in de jaren 1800 die in die tijd zelf geen toegang hadden tot de dure koffie die in hun land verbouwd werd. De enige manier om aan koffiebonen te geraken was door ze uit de stoelgang van de loewaks te peuteren. Vandaag wordt het als een delicatesse beschouwd. Als je niet zo’n fan bent van Loewaks is er voor jouw ook nog de Black Ivory Coffee : Deze wordt gemaakt met koffiebessen uit de stoelgang van een olifant. Daarnaast wordt de productiemethode ook toegepast op andere diersoorten als wezels, vogels en Aziatische herten.
De productie wordt vaak tegengewerkt door organisaties als Gaia omdat de dieren vaak zeer slecht behandeld worden op de plantages.

Misschien heb je ooit de film “The Bucket list” gezien met in de hoofdrol Morgan Freeman en Jack Nicholson. Daarin zie je hoe de hoofdrolspeler zich van geen kwaad bewust is maar na het horen van het productieproces toch even slikt voor hij nog een tasje inschenkt.

Comments

  • No comments yet.
  • Add a comment