Site logo

De verschillende Gin soorten

Enkele dagen geleden hebben we bericht over hoe je zelf Gin kan maken. Vandaag leggen we de verschillen even voor je uit.

De 4 (en misschien zelfs) 5 soorten Gin

Gin is de laatste jaren sterk aan populariteit toegenomen en is ondertussen één van de meest gedronken alcoholische dranken op de wereld.

Maar wat de meesten niet weten is dat Gin ondertussen al meer dan 500 jaar oud is. Het is gecreëerd door een Nederlandse chemist rond de 16de eeuw voor medicinaal gebruik. Dit verklaard de kruiden die er allemaal aan toe gevoegd worden.

Meestal bestaat de Gin uit een mix van jeneverbessen, graan en aromatische kruiden zoals koriander, citrus vruchten en zoethout.

Maar wist je al dat er eigenlijk 4 soorten verschillende soorten Gin bestaan? En misschien zelfs wel 5, naargelang aan wie je het vraagt.

Laten we hier eens verder op ingaan :

  • London Dry Gin : Is wat de meeste mensen te binnen schiet als je over Gin begint. Dit is een typische droge Gin met een zware jeneverbessen smaak. De aromatische “bloemetjes” smaak wordt pas toegevoegd na de 2de of 3de Dit zorgt er tevens voor dat elke botteling een eigen unieke smaak heeft.


Grappig is dat de London Dry Gin niet in London gemaakt hoeft te worden om de naam te dragen. De meest bekende zijn ergens anders gemaakt. Bekende merken zoals de Tanqueray, Bombay Sapphire en de Beefeater zijn hier een voorbeeld van.

Deze soort Gin is perfect voor klassieke martini’s, gin tonics en cocktails.

De verschillende soorten Gin

  • Plymouth Gin : Deze is iets minder droog dan de London Dry Gin. Hij krijgt zijn eerder gronderige smaak met behulp van zachte jeneverbessen en verschillende wortels.
    Momenteel wordt er slechts één merk van Plymouth gin geproduceerd in de wereld. En dit is dan ook de “Plymouth”. Het wordt op dezelfde manier gebruikt als de London Dry Gin.

De verschillende soorten Gin Plymouth

  • Jenever : Deze is verschillend met de vorige Gins met name in de kleur en de smaak. De meeste Gins zijn een combinatie van verschillende granen. Terwijl Jenever op basis van malt granen gemaakt wordt. Deze zorgen voor de donkerdere kleur en de andere smaak. Hij heeft zelfs iets weg van een zeer lichte Whisky.

 

Momenteel heeft Jenever zijn 2de levensadem gevonden onder de vorm van cocktails. Maar hij wordt natuurlijk ook puur gedronken of licht gekoeld. De meest bekende is de Bols Jenever.

verschillende soorten Gin Jenever

  • Old Tom Gin : Deze is de zoetere variant van de London Dry Gin. De naam is afkomstig van de “Tom Collins” cocktail. Deze is minder bekend bij ons en ook iets moeilijker te vinden. Als je hem toch eens wilt proberen kan je best kijken naar het Hayman’s merk.

verschillende soorten Gin Old tom gin

  • New American of internationale stijl : Dit is eerder een term die gebruikt wordt om te verwijzen naar alle nieuwe “stijlen” van Gin die de markt overspoelen. Ze hebben meestal wel hetzelfde basis distillering’s proces maar worden op smaak gebracht met verschillende kruiden verschillend van de jeneverbes.De meest bekende is de Hendricks Gin die op smaak wordt gebracht met komkommer en bloemen.

Vesrchillende soorten Gin New American

De verschillende smaken die Gin kan aannemen zijn gigantisch en daarom is het ook de moeite om eens een smaak test te doen. Zo kan je zelf bepalen welke stijl het beste bij je past. Elk merk heeft zijn eigen “geheime” mengeling die de unieke smaak geeft.

Je kan de verschillende soorten Gin ook eens in cocktails gebruiken omdat ze een verschillende smaak kunnen teweegbrengen.

Wil je zelf je eigen smaak samenstellen? Neem dan eens een kijkje in ons artikel over het maken van je eigen Gin.

Comments

  • No comments yet.
  • Add a comment