Site logo

Wat is Kefir?

Wat is Kefir?

Kefir is onlangs een van de populairste superfoods op de markt geworden en er zijn veel manieren om ervan te genieten, van kefirgranen tot kefir-melk. Hier vind je het overzicht van alles, evenals de voordelen van kefir.

Vanwege de toenemende aandacht voor darmgezondheid en gefermenteerd voedsel is kefir (een gefermenteerde melkdrank) onlangs een van de beste superfoods die er zijn. Er zijn veel mogelijkheden om ervan te genieten – kefir granen, kefir melk, kokosnoot kefir, kefir yoghurt – en veel vragen (beginnend met wat, precies, is het?). Hier een nuttig overzicht van alles wat je moet weten.

Wat is kefir nu eigenlijk?

Kefir is een gefermenteerde melkdrank, gemaakt van een combinatie van bacteriën en gistfermentaties, oorspronkelijk afkomstig uit de Kaukasus (het bergachtige gebied dat Azië en Europa verdeelt). Het wordt meestal gemaakt van koemelk, maar kan ook worden gemaakt van geiten- of schapenmelk, zelfs ook van niet-zuivelmelk. Het smaakt scherp en een beetje zuur, vergelijkbaar met yoghurt en vanwege het fermentatieproces is kefir soms licht bruisend. Je vindt het in zijn verschillende vormen in de melk- of yoghurtgangen van je plaatselijke supermarkt en natuurvoedingswinkels.

Kefir granen

Kefir wordt gemaakt met behulp van “starter” -granen (een complexe combinatie van bacteriën, gisten, melkeiwitten en complexe suikers), die helpen de melk te fermenteren. Deze kefir granen zijn niet zoals rijstkorrels of andere reguliere soorten granen – ze bevatten geen gluten. Ze variëren in grootte van een kleine noot tot stukken die groter zijn dan je hand. Ze worden met een zeef uit de vloeibare kefir verwijderd en vervolgens opnieuw gebruikt om meer kefir te maken. Je kunt de kefirkorrels ook online kopen en thuis je eigen kefir maken.

Wat is Kefir?

Kefir melk

Kefir-melk smaakt nóg scherper en zuurder dan yoghurt. (Als dat niet jouw smaak is, komen bedrijven zoals Green Valley Organics Lactose-Free met Kefir in alle verschillende smaken.) In tegenstelling tot yoghurt, het is een vloeistof en je drinkt het in plaats van het op te eten met een lepel. Het wordt meestal verkocht in het yoghurt-gangpad van supermarkten en zorgt voor een geweldige aanvulling op een smoothie.

Wat is Kefir?

Water Kefir

Water kefir is een biologische drank die is gemaakt met water kefir-granen. Water kefir-granen worden gebruikt voor het kweken van suikerwater, sap of kokoswater. De hoeveelheid suiker in water kefir hangt af van hoe lang het is toegestaan om te kweken (de granen nemen suikers op en zetten ze om in koolstofdioxide, gisten, bacteriën en zuren). Het hangt ook af van hoeveel een merk het heeft gezoet met vruchtensap of fruit.

Het belangrijkste verschil tussen melk kefir en water kefir is duidelijk: water kefir bevat geen melk (geweldig als je lactose-intolerant bent, een zuivelallergie hebt of veganist bent). Water kefir bevat ook minder stammen van bacteriën en gisten dan melk kefir, maar bevordert nog steeds gezonde darmbacteriën.

Kokos Kefir

Hoewel kefir meestal met koemelk wordt gemaakt, kan het ook worden gemaakt met niet-zuivelmelk zoals kokosmelk, plus kefirgranen. Dit is een geweldige Kefir-optie als je lactose-intolerant bent of een melkallergie heeft. (Opmerking: het unieke kookproces van Kefir maakt het sowieso vrijwel lactosevrij, maar dit is een goede manier om er zeker van te zijn dat er helemaal geen lactose is in je kefir.)

Wat is Kefir?

Wat zijn enkele voordelen van Kefir?

Kefir heeft, in al zijn verschillende vormen, tal van gezondheidsvoordelen vanwege alle probiotica (goede bacteriën) die het bevat. Een aantal wetenschappelijke onderzoeken hebben aangetoond dat kefir een positieve invloed kan hebben op de spijsvertering en darmproblemen, de gezondheid van de botten en het immuunsysteem kan verbeteren en kan zelfs helpen kanker te bestrijden. Bovendien hebben sommige mensen die zeer lactose-intolerant zijn, ontdekt dat het eten van kefir elke dag een enorme hulp is geweest bij het reguleren van hun spijsvertering.

 

Comments

  • No comments yet.
  • Add a comment