Site logo

Vijf algemene wijnmythen, ontkend

Vijf algemene wijnmythen, ontkend

Vele mensen schrijven of praten regelmatig over wijn. Ze zijn goed bekend met allerlei wijdverbreide maar verkeerde ideeën. Deze mythen zijn het waard om te bespreken, omdat deze drogredenen een belangrijke belemmering kunnen zijn om het meeste plezier te halen uit het drinken van wijn.

Zoete wijnen met hartige gerechten

Veel consumenten gaan ervan uit dat wijnen die worden geserveerd met hartige gerechten droog moeten zijn. Ze associëren vaak zoetheid met goedkope kruikwijnen, versterkte wijnen of Duitse wijnen, met uitzondering van dessertwijnen, waarvan velen denken dat ze bij of na het dessert moeten worden geconsumeerd.

Zoete witte wijnen, variërend van nauwelijks zoet tot weelderig, kunnen heerlijk zijn met eten. De sleutel is balans: de resterende suiker in de wijn, vaak veroorzaakt door onvolledige gisting, moet worden bestreden met levendige zuurgraad. In succesvolle flessen is het resultaat een spannende koorddans, terwijl de wijn de grens tussen zoet en droog passeert. Deze wijnen zijn onbetwistbaar zoet, maar de zuurtegraad verwijdert alle neerslachtige gevoelens en laat een droog, verfrissend gevoel na het slikken achter.

Goede voorbeelden zijn bepaalde Duitse rieslings (een andere mythe is dat alle Duitse rieslings zoet zijn – ver van waar!) en demi-sec Vouvrays. Voor een ganzenlever en guinea koos Josh MacGregor van DB Bistro Moderne twee Mosel-rieslings uit de Wehlener Sonnenuhr-wijngaard, een 2015 Dr. Loosen spätlese en een 2007 J.J. Prüm kabinett.

Dit heeft het deck een beetje gestapeld. Traditioneel wordt foie gras geserveerd met zalvend zoete wijnen zoals Sauternes. Desondanks leken veel van de gasten niet te overtuigen.

“Mensen houden vast aan het feit dat ze niet van zoete wijnen houden,” zei Mr. Johnnes na het diner. “Ik begrijp dat niet. We zijn zo’n lieve cultuur. ”

Temperaturen opdienen

Het is helaas een artikel van geloof dat veel restaurants (en huizen) witte wijnen te koud en rode wijnen te warm serveren.

Het is gemakkelijk om te zien waar dit vandaan komt. Witte wijnen worden over het algemeen koeler geserveerd dan rood, en in een tijd van koelkasten en ijs is dit ijskoud gaan betekenen. Rode wijnen worden ondertussen geserveerd op “kamertemperatuur”, een term afgeleid van een tijd dat veel kamers dikke stenen muren hadden en de binnentemperatuur ongeveer 16 graden had kunnen bedragen.

Vijf algemene wijnmythen, ontkend

Witte wijnen serveren die te koud compromitteren serieus goede flessen, muffe nuances en complexiteiten. Omgekeerd moeten middelmatige witte wijnen ijskoud worden geserveerd; de temperatuur verbergt eventuele gebreken.

Als je de pinot grigio van het huis bij de hoekstaaf wil drinken, zorg er dan voor dat de fles rechtstreeks uit de koelkast komt. Voor een fijne witte, haal het echter een goed half uur voor het opdienen uit de koelkast en in restaurants, laat niet reflexmatig toe dat de fles op ijs wordt gezet. Neem eerst de temperatuur van de wijn op.

Rode wijnen zijn een beetje lastiger, afhankelijk van de leeftijd en de textuur van de wijn. In het ideale geval moet een fles enigszins koel aanvoelen. Moderne kamertemperatuur kan vaak een goede rode wijn schijnbaar slap of vermoeiend achterlaten. Een lichte afkoeling is steun aan de wijn. Tannische wijnen die te koud zijn geserveerd, kunnen zwaar en onaangenaam lijken. Als een fles te warm lijkt, kan 15 minuten in de koelkast, of in een restaurant 10 minuten in een ijsemmer – wonderen verrichten.

Onconventionele combinatie van voedsel

Weinig wijnproblemen veroorzaken zoveel angst als het samenstellen van voedsel en wijn. Om deze reden geloven veel mensen dat de conventionele wijsheid – witte wijn met vis en gevogelte, rode wijn met vlees – geen slechte plaats is om te beginnen.

Vijf algemene wijnmythen, ontkend

Maar naarmate mensen zelfverzekerder worden, vinden ze snel de uitzonderingen. Noord-Rhônes syrahs zijn prachtig met kip, net als pinot noir of cabernet franc met eend. Vis is een andere zaak, en bepaalde vleziger exemplaren zoals zalm, tonijn of octopus passen goed bij lichtrood als pinot noir.

Fijne vintage fixaties

Er zijn te veel mensen die alleen goede wijnen zullen kopen van critici die die wijnen geweldig vinden. Dit is misschien een goede strategie voor beleggers – zij die grote wijnen kopen met de bedoeling om te verkopen voor winst – maar voor mensen die gewoon van goede wijnen willen genieten, is het een vergissing en soms een kostbare.

Bourgondische liefhebbers die de jaren 2005 kochten en de 2007’s weigerden, hebben veel plezier gemist omdat ze met de ’05s hebben gewacht, en wellicht hun geduld hebben verloren. Bordeaux-drinkers die de jaren 2000 en 2010 in de jaren ’01 en ’11 prefereerden, hadden mogelijk vergelijkbare ervaringen. Als je wijnen koopt met een langetermijnveroudering in gedachten (20 jaar of meer), richt je dan vooral op de beste jaargangen. Houd in gedachten dat wat critici een goede wijn vinden, een kwestie van mening is.

Wijn met kaas

De laatste vurige overtuiging is dat kaas het beste past bij rode wijn. Er zijn veel mensen die nu begrijpen dat witte wijn meestal een betere match is. Mensen zijn hier zo dogmatisch over geworden dat ik een paar jaar geleden een column schreef met de bewering dat rode wijn soms nog steeds een goede keuze is.

Vijf algemene wijnmythen, ontkend

Blijkbaar wordt deze strijd nog steeds gevoerd in de Boulud-restaurants. Dus, met twee geitenkazen, één uit Frankrijk en één uit Vermont, koos Ian Smedley, die sommelier was geweest bij DBGB, voor een L’Etoile uit 2013 van Domaine de Montbourgeau in de Jura, gemaakt van chardonnay en savagnin, en een ongewoon zuur bier, Sakurafrom Carton Brewing in Atlantic Highlands, NJ

Toch dit specifieke bier zullen vele mensen een beetje vreemd vinden, het mengde zuur, zout en fruitig. De witte wijn daarentegen vinden vele vaak mooi met de kazen.

Welke andere mythen hadden kunnen worden aangepakt? Het probleem van veroudering, inclusief rosés. Het effect van eiken vaten op wijn. Wijngaardpraktijken en bodemsamenstelling. Het feest zou dus nog dagen kunnen duren.

Comments

  • No comments yet.
  • Add a comment