Site logo

Hoe kies je de juiste fles wijn op restaurant? (Als je niets van wijn kent)

Hoe kies je de juiste fles wijn op restaurant? (Als je niets van wijn kent)Ben jij ook altijd overweldigt als je de wijnkaart op restaurant toegestopt krijgt? Heb je geen idee wat je moet kiezen of ben je bang om een slechte keuze te maken? Met onderstaande tips helpen we je alvast op weg.

 

Stel, je bent aan het lunchen en wilt graag een goede indruk maken op je familie, vrienden of zakenpartners door een goede en kwaliteitsvolle wijn uit te kiezen. Geen paniek als je de wijnen op de kaart niet herkent, de geheimzinnige sfeer omtrent wijn is nergens voor nodig want wijn kiezen is nooit een exacte wetenschap.

Bepaal vooraf je budget

Probeer je onwetendheid niet te camoufleren door eindeloos naar de wijnkaart te blijven staren op zoek naar iets dat bekend klinkt. Kies op voorhand een bedrag dat je wilt besteden aan de wijn op restaurant dan kan je alle andere wijnen al links laten liggen.

Nu is er al een heel deel van de wijnen uitgesloten, maar je bent er nog niet. Je kan een paar wijnen op de kaart aanduiden en de sommelier zijn mening laten geven of deze passen bij het eten dat je gekozen hebt. Zo weet de sommelier waar hij aan toe is en merken je tafelpartners niet dat je er eigenlijk niets van kent.

Vlees of vis?

Er zijn enkele vuistregels te hanteren om een keuze te maken op restaurant. Zo past over het algemeen rode wijn beter bij vlees en witte wijn beter bij visgerechten.

Dit heeft te maken met de hoeveelheid tannines die zich in de wijn bevinden. Tannines zijn afkomstig van de druivenschillen, pitten, steeltjes en houten vaten waarin de wijn gerijpt werd. Doordat witte wijn een ander gistingsproces doorloopt dan rode wijn heeft deze minder tannines.

Aangepaste wijnenHoe kies je de juiste fles wijn op restaurant? (Als je niets van wijn kent)

Vaak heeft een restaurant een menu met aangepaste wijnen beschikbaar, dan is dit meestal een aanrader. Je krijgt dan een glas dat past bij elk gerecht en je leert wijnen kennen die je misschien zelf nooit gekozen zou hebben.

Als je een gerecht kiest dat ook in de menu aanwezig is kan je achter diezelfde wijn vragen. Dan ben je zeker dat hij er bij past. Zo valt het ook niet op dat je hem niet echt zelf hebt gekozen.

Voorproeven

Je hebt je keuze gemaakt maar nu moet je deze nog goedkeuren. Wijn keuren aan tafel is in hoge maten een ritueel, maar weinig bezoekers zijn écht in staat om wijn met kennis te beoordelen. Voorproeven is geen kunstvorm en iedereen kan er zonder verstand een aantal belangrijke (basis) dingen uithalen door gewoon te kijken, ruiken en te proeven.

In dit artikel over hoe je wijn moet proeven staat een mooi stappenplan.

Je bent er nu helemaal klaar voor, hopelijk kies je vanaf nu de perfecte wijn bij je gerecht op restaurant. Heb je zelf nog tips dan horen we dit graag.

Comments

  • No comments yet.
  • Add a comment