Of je nu een nieuw suikercookierecept uitprobeert of degene die je al jaren aan het bakken bent, deze trucjes zullen ervoor zorgen dat je suikerkoekjes deze feestdagen beter zijn dan ooit.
Het is vakantie-bakseizoen en dit jaar is het dé perfecte gelegenheid om eens iets anders te proberen dan je gebruikelijke koekjesrecept: onze doe-het-allemaal-suikerkoekjes. Dit eenvoudige suikerkoekdeeg is echt veelzijdig: je kan het gebruiken voor uitgesneden koekjes, koekjes met duimafdruk, sneeuwbal-koekjes en snijd-en-bak koekjes. Maar zelfs als je je houdt aan het recept dat je al decennia maakt, zijn er een aantal tips om te onthouden dat je cookies niet verkruimelen. Volg deze tips om de beste suikerkoekjes aller tijden te maken en bereid je voor op kerstkoekjessucces!
Het is bijna onmogelijk om vers gemaakt koekjesdeeg uit te rollen. Het is te zacht, te plakkerig en volkomen onhandelbaar. Het kan verleidelijk zijn om het zachte deeg in de vriezer te steken om dingen te versnellen, maar dat werkt ook niet: het deeg wordt aan de buitenkant bevroren en aan de binnenkant te zacht. Om je deeg op ideale windtemperatuur te krijgen, plaats je het goed ingepakt in de koelkast gedurende twee uur. Kouder (maar niet koud) deeg is gemakkelijker uit te rollen dan deeg op kamertemperatuur. Het maakt het ook gemakkelijker om vormen te maken met een koekjesvorm. Bovendien geeft dit koelen de gluten de tijd om te ontspannen, wat zorgt voor een malser koekje.
Dat gezegd hebbende, het proberen om het deeg dat net uit de koelkast is gehaald te rollen, kan super frustrerend zijn. Zelfs met al je gewicht en goede bedoelingen gericht op de deegroller, kan het deeg vanaf de randen naar binnen scheuren. In plaats van tegen de kloven te vechten, haal het deeg ongeveer 15 minuten voordat je klaar bent om te rollen eruit. Pak het deeg uit, leg het op een licht met bloem bestoven oppervlak en geef het een paar slagen met je deegroller om het deeg te verzachten. Ga dan verder. Als op enig moment het deeg super zacht wordt, breng het over naar een perkament omzoomde bakplaat en zet het een paar minuten in de koelkast. Herhaal zo vaak als nodig totdat al je uitsnijdingen zijn uitgesneden.
Een bankschraper of een grote spatel is de beste vriend van de deegroller. Gebruik het om voorzichtig onder het deeg te gaan en het deeg op te tillen, zodat je kunt voorkomen dat het aan de oppervlakte blijft plakken. Hierdoor moet je veel minder bloem op het oppervlak gebruiken (teveel kan voor taaie koekjes zorgen) en door het deeg te verplaatsen terwijl je rolt, wordt een gelijkmatig gerold deegvel toegankelijker. De kans is groot dat je consequent meer druk zet op een deel van het deeg (het is goed, we doen het allemaal). Roteren terwijl je rolt, helpt je om eventuele onregelmatigheden (of supersterkte) in je rollen te compenseren.
Of je nu eenvoudige sneeuwbal koekjes maakt of van plan bent om uitgeknipte vormen te versieren, een snelle afkoeling in de vriezer nadat je koekjes zijn gevormd, helpt je koekjes om een goed gedefinieerde rand vast te houden, zelfs na het bakken. Koud deeg betekent koude boter. Hoe kouder de boter, hoe langzamer hij smelt, zodat koekjes in alle vormen, vooral degenen met meer ingewikkelde details, hun vorm kunnen behouden.
Niet alle ovens zijn hetzelfde! Net zoals alle bakplaatjes, of eieren, of kopjes bloem. Al die kleine variaties kunnen grote verschillen betekenen in je eindproduct. Dat zijn slechts enkele van de redenen waarom we je een bereik geven voor de voltooide kook- of baktijd. Stel je timer (voor de beste kansen) in op het laagste punt van het bereik, bijvoorbeeld 12 minuten voor een koekje van 12 tot 15 minuten. Kijk eens naar de koekjes.
Bekijk nu het recept. Waar ben je naar op zoek? Goudbruine? Droog en stevig aanvoelend? Denk eraan, je bakt naar de indicator, niet naar de tijd. Als je nog een paar minuten moet toevoegen (zelfs als het langer is dan het recept zegt), ga dan door. Je koekjes zullen je ervoor bedanken.