Ken jij al deze “fun facts” over de restaurantwereld?

Restaurant “fun facts”   ‘Restaurants’ waren er eigenlijk vrijwel altijd. Uiteraard spreek ik hier niet over het restaurantgebeuren zoals we het nu kennen.. Maar voedsel verkopen met oog op winst is iets dat al sinds eeuwenoude gemeenschappen meegaat. Dit begon in Rome en China, waar straatverkopers brood en wijn verkochten. Enkele eeuwen later zagen we […]

Restaurant “fun facts”

 

‘Restaurants’ waren er eigenlijk vrijwel altijd.

Uiteraard spreek ik hier niet over het restaurantgebeuren zoals we het nu kennen.. Maar voedsel verkopen met oog op winst is iets dat al sinds eeuwenoude gemeenschappen meegaat. Dit begon in Rome en China, waar straatverkopers brood en wijn verkochten.

Enkele eeuwen later zagen we al een veel sterker geëvolueerde versie van deze verkoopsvorm. In de Oudheid begonnen zich de eerste restaurants te vormen, in het concept van een ‘Roadside Inn’. Deze kon men vinden tussen de velden en het platteland. Destijds waren de twee benen natuurlijk praktisch het enige vervoersmiddel, en kon van stad naar stad verplaatsen een aantal dagen duren. In deze ‘Roadside Inn’s’ konden boeren (die vanuit hun veld onderweg waren naar stedelijke markten) en reizigers naartoe om een avondmaal te consumeren. Heel uitgebreid was dit natuurlijk nog niet. Meestal ging het elke dag om één gerecht dat de chef koos, en de garçons moesten dit dan heel huiselijk serveren. Nog geen aangepaste wijnen.. Geen dessertjes.. Brr..

De Franse Revolutie creëerde het dineren zoals we het nu kennen.

Nadat Louis XVI en Marie Antoinette onthoofd werden tijdens de Franse Revolutie, stortte de Franse aristocratie in elkaar. Talloze chefs die initiëel werkten voor nobele huishoudens vielen plots zonder werk. Dit resulteerde in het idee dat de Franse keuken zoals we ze nu kennen tot stand heeft gebracht. Veel van deze werkloze chefs kwamen op het idee om hun gang van zaken verder te zetten, maar dit nu te richten naar de massa voor een vaste prijs per gerecht. Dit zorgde dus voor de typische ‘French cuisine’ gerechten, die geleidelijk aan de rest van de wereld hebben veroverd.

Het grootste restaurant situeert zich in Syrië

Bawabet Dimashq Restaurant, in onze taal ‘Damascus Poort Restaurant’, is ‘s werelds grootste restaurant. Gesitueerd in Damascus, telt het maarliefst 6.014 zitplaatsen. De totale oppervlakte voorzien om te dineren bedraagt 54.000 m², en de keuken telt 2500m².

Hoeveel personeel moet dit restaurant dan wel niet inzetten, vraag je? Wel.. Op hoogdagen worden er 1800 werkkrachten opgeroepen. Stel je voor dat je een oogje hebt op een serveuse.. Probeer die maar eens terug te vinden!

Gemiddeld de helft van de mensheid heeft op een punt in zijn leven wel eens in de horeca gewerkt

Denk maar eens aan jouw vrienden/kennissengroep. Hoeveel mensen ken je wel niet dat ooit, al of niet als student, in een restaurant of café hebben gewerkt? Hoogstwaarschijnlijk heb je zelf ook een goed aantal uren in de sector geklopt, geef het maar toe!

De duurste hamburger ter wereld kost……

Als je denkt aan een dure hamburger, komen misschien al een paar voorbeelden teboven. Ik garandeer je, mijn voorbeeld blaast dat van jou de kast uit ;-).

Wat is ‘duur’ eigenlijk? In veel situaties kunnen we het als relatief beschouwen. In ons land kunnen we perfect prijs en kwali/kwantiteit vergelijken, en zo concluderen of het een schappelijke prijs is of niet. Er zijn echter enkele plekken op de wereld waar dit niet zo simpel is. Zo heb je ‘The 666 Food Truck’, die een burger aanbiedt met truffels en foie gras aan een prijs van 666 dollar. We zijn er nog niet, hoor. Zo verkoopt Hotel Paris in Las Vegas een ‘Kobe beef burger’ aan 777 dollar. In deze burger zit dan ook nog ‘Maine lobster’, gecarameliseerde uitjes, brie, krokante prosciutto hesp en 100 jaar oude balsamico azijn.

‘S Werelds duurste hamburger (nu zijn we er) kost maar liefst 5000 dollar. Deze kan je krijgen in Restaurant ‘Fleur’ in Las Vegas. Verschillende mensen die het al geprobeerd hebben zeggen dat deze ‘Fleurburger 5000‘ ook effectief het geld waard was!

De Chicken McNuggets van McDonalds komen in 4 vormen.. En hebben elks een naam.

McDonald’s steekt doorgaans heel veel moeite in de nauwkeurigheid en uniciteit van hun producten. Zo moet een “euro deal” in elke verschillende winkel hetzelfde smaken, en hetzelfde eruit zien. Dit trekken ze ook door naar onze geliefde Chicken McNuggets. Deze worden aangeboden in 4 verschillende vormen, elks met een specifieke naam. Zo heb je het bot, de bel, de bal en de laars.

Welk weetje moeten we hier zeker nog aan toevoegen?