Wat is het verschil tussen Single Malt Whisky en Blended whisky?

Je zit op restaurant en wilt nog een digestief bestellen. Je bent wel fan van whisky maar welke moet je nu kiezen? Ok Jack Daniels kennen we allemaal wel maar wat als je net iets meer wilt? Je kent de term vast wel maar weet je ook wat Single Malt precies betekent? Of waar blended […]

Je zit op restaurant en wilt nog een digestief bestellen. Je bent wel fan van whisky maar welke moet je nu kiezen? Ok Jack Daniels kennen we allemaal wel maar wat als je net iets meer wilt?

Je kent de term vast wel maar weet je ook wat Single Malt precies betekent? Of waar blended whisky voor staat?

Wat is het verschil tussen Single Malt Whisky en Blended whisky?

In dit artikel duiken we weer in de wereld van de top whisky’s en natuurlijk de bijhorende termen :

Voor we overgaan naar de Single Malt whisky zullen we eerst de gewone Malt Whisky bespreken. De Malt whisky wordt uitsluitend gestookt met gemoute gerst (vandaar ook de naam). Er worden geen andere graansoorten toegevoegd. Single Malt whisky’s komen van slechts één distilleerderij en hebben vaak een iets meer uitgesproken smaak.

 

Er is een misvatting waardoor de meeste mensen (zelfs barpersoneel) denkt dat single malt whisky niet behoord tot “blended whisky”. Dit is helemaal niet correct, het staat voor een zeer specifieke blend. Zo goed als alle whisky’s die je tegenwoordig in de rekken vind zijn een blend. Bourbon, ryes, Scotch… noem maar op, allemaal blends.

De verwarring is afkomstig vanuit de naam. Single ó Blend zijn twee tegengestelden en daarom is het gemakkelijk om aan te nemen dat de naam alles zegt, maar niets is minder waar.

Wat is een blend?

Informeel gezien is een blend een mix van 2 of meer whisky’s die samen worden gevoegd en worden verkocht onder één naam.

Formeel gezien is een blend een product dat bestaat uit een mix van minstens een op vat gerijpte whisky en een graanwhisky.

Wat is een Single Malt?

Niet het product van één stoking of één vat maar wel het product van één distillerij.

Als voorbeeld nemen kijken we naar de single malt Lagavulin. Deze mag whisky bevatten van verschillende vaten die geproduceerd zijn in de Lagavulin distillerij.  MAAR deze zal enkel bestaan uit whisky’s die geproduceerd zijn in Lagavulin.

Een single grain whisky is dan weer een variatie van één of meer granen, tarwe of mais whisky’s.

Elke whisky heeft natuurlijk zijn eigen persoonlijke smaak. Zo is de Gouden Carolus Single Malt een whisky gemaakt uit het moutbeslag van bier maar het rijpt in koperen stookketels. Dit geeft een smaakverschil met houten.

Zorgt de leeftijd voor een groot verschil bij single malt whisky’s?

Een whisky rijpt in de loop van de jaren op een vat maar maakt dit een verschil in de smaak? JA en NEE…

In 1916 is er beslist dat een single malt minstens 3 jaar gerijpt moet worden op vat. Maar de meeste single malts zijn veel ouder. Zo is de jongste Glenfiddich bijvoorbeeld 12jaar oud.
Het karakter van de whisky evolueert in de loop van de jaren maar het zou goed kunnen dat het voor je persoonlijke smaak achteruit gaat.

De smaak wordt meer uitgesproken en dit kan ervoor zorgen dat de toetsen waarvan jij net houdt overheerst worden.

Maakt het soort vat een groot verschil voor de single malt?

Zeker en vast! 2/3de van de smaak is afkomstig van het vat. Daarom is ook het soort hout van belang.

Als je je whisky kiest moet je niet kijken naar de regio of hoe oud deze is, want dit geeft niet altijd een juist beeld van de te verwachten smaak. Als je een whisky kiest kijk je best naar de geschiedenis van de fles en in welk soort vat deze gezeten heeft.

Zo zorgt een Europees eiken vat bijvoorbeeld voor een meer gekruid karakter voor de whisky. Terwijl een Amerikaans eiken vat meestal zorgt voor een zoetere toets aan je single malt whisky.

Zelfs het aantal keer dat een vat al gebruikt is zorgt voor een verandering in de smaak. Hierdoor zullen geen 2 vaten hetzelfde smaken.

PS : Wist je dat we ook een gids hebben over Gin-Tonic?

Wat is het verschil tussen Single Malt Whisky en Blended whisky?