Hoe komt het dat mijn mousselinesaus altijd schift?

Top Mousselinesaus Als je mousselinesaus op tafel kan zetten mag je jezelf gerust een succesvolle hobbykok noemen. Het vergt wat oefening en aanvoeling voor je het onder de knie krijgt. Lukt het jou nog niet zo goed? Geen zorgen, dit zijn de twee meest voorkomende redenen waarom een mousseline mislukt met daarbij de oplossing om […]

Top Mousselinesaus

Als je mousselinesaus op tafel kan zetten mag je jezelf gerust een succesvolle hobbykok noemen. Het vergt wat oefening en aanvoeling voor je het onder de knie krijgt. Lukt het jou nog niet zo goed? Geen zorgen, dit zijn de twee meest voorkomende redenen waarom een mousseline mislukt met daarbij de oplossing om het heerlijke sausje volgende keer wel succesvol op tafel te krijgen.

Hoe komt het dat mijn mousselinesaus altijd schift?

Zo lukt het je ook, telkens opnieuw

Eerst een beetje fysica. Als je mousseline maakt meng je eigenlijk twee zware vetten bij elkaar: de eierdooier en de boter. Om deze twee vetten te laten binden zijn er twee elementen die goed moeten zitten:

  • Temperatuur: Om de binding in gang te krijgen moet je je mengeling warm genoeg krijgen zodat de vetten rustig kunnen mengen en binden, te warm mag zeker niet. Als je de mousseline te warm laat worden gaat de eierdooier schiften, waardoor de binding afbreekt en je een soort omeletje in je pan krijgt. Houdt de temperatuur tijdens het kloppen dus in de gaten en neem wanneer nodig je pan even van het vuur.
  • Te veel vet: Zoals gezegd meng je eigenlijk twee vetten. Uiteraard zit er niet enkel vet in een mousseline. Om een binding te krijgen moet je ook genoeg zuren toevoegen. Begin daarom met een scheutje azijn of citroensap in je mengeling in plaats van enkel water. Ook tijdens de binding kan je eventueel nog een scheutje water, witte wijn of zelfs melk of room toevoegen als je ziet dat de saus begint te schiften.

Zeker proberen dus, als het je lukt mag je je kronen tot kok van de dag! Succes gegarandeerd op elke BBQ.

Hierbij nog een filmpje van hoe onze favoriete kok Jeroen Meus dit sausje telkens opnieuw perfect op tafel krijgt